PROVED: Bio-deseurile in economia circulara
- Consultarea publica a actorilor romani din domeniul compostarii
- Concluzii privind realizarea unui standard roman original privind compostul
Compania Iridex Group Plastic este partener in cadrul proiectului PROVED, Procese si sisteme operationale pentru tratarea si valorificarea materiala si energetica a deseurilor, alaturi de Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) si o serie de alti parteneri, fiind implicati in consultarea publica alaturi de toti actorii interesati din piata care gestioneaza sau urmeaza sa fie beneficiari ai valorificarii bio-deseurilor in economia circulara. Evenimentul PROVED de consultare publica a partenerilor romani din domeniul compostarii a avut loc ieri, 21 noiembrie 2018, la Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti.
”Obiectivul acestui proiect il reprezinta in primul rand cunoasterea de catre mediul de afaceri romanesc a preocuparilor existente la nivel universitar si la nivel de afaceri in domeniul compostarii, metoda compostarii reprezentand una din filierele de tratare a deseurilor urbane, in urma acesteia rezultand mult ravnitul compost ce poate fi utilizat de diferitele entitati economice pentru cresterea productivitatii si refacerea solului. Apoi, foarte importanta este receptivitatea mediului de afaceri in utilizarea compostului, intrucat cu toti partenerii proiectului ne dorim sa initiem realizarea unor standarde in ceea ce priveste compostul la nivel national. Practic, scopul principal al demersurilor noastre in cadrul proiectului PROVED il reprezinta realizarea unui standard roman original privind compostul”, a declarat dl. prof. univ. dr. Tiberiu Apostol, Power Engineering Department, Universitatea Politehnica Bucuresti.
Workshopul a reunit atat autoritatile publice, prin principalele ministere implicate – Ministrul Mediului si al Schimbarilor Climatice, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Educatiei Nationale, precum si Comisia de Agricultura si Comisia de Mediu si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor. Mediul academic a fost reprezentat atat prin participanti de nivel inalt a reprezentantilor Universitatii Politehnica Bucuresti, precum si a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” si a Universitatii de Ştiinţe Agronomice şi Medicina Veterinara din Bucureşti. Dr. ing. ec. Simina Lakatos, presedintele Institutului pentru Cercetari in Economia Circulara si Mediu ”Ernest Lupan”, si-a aratat disponibilitatea de a se implica prin mandatul primit de la Uniunea Europeana a institutului pentru a accelera evolutia tarii noastre in domeniul mediului si a economiei circulare.
Presedintele Asociatiei Romane a Compostului, prof. univ. dr. Valentin Feodorov, a subliniat existenta celor 45 de instalatii de tratare mecano-biologica, realizate cu finantare europeana, avand o capacitate de tratare a peste 2 milioane de tone de deseu organic tratat. ”Avem capacitatea de a trata deseurile biodegradabile in instalatiile de compostare existente. Produsul final ce rezulta din aceste instalatii are nevoie de cadrul legislativ ca sa fie introdus coerent pe piata. In acest moment sunt operate doar 20% dintre aceste instalatii, iar cantitatea tratata este de sub 10% din intreaga capacitate. In ultimii 20 de ani am invatat ca tehnologul responsabil de compostare este esential si se formeaza in multi ani, iar fara un tehnolog perfectionat nu este posibila activitatea de compostare eficienta”, a declarat prof. univ. dr. Valentin Feodorov.
Mai mult, pentru atingerea scopului acestui workshop, precum si a intregului proiect, la eveniment au participat reprezentanti ai mediului de business prin Asociatia Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din Romania, ai Asociatiei Romane a Apei si ai Asociatiei Romane a Compostului. Pentru a duce cat mai in concret discutiile, reprezentanta Ecosal Galati, Cerasela Tocu, a prezentat experienta si rezultatele obtinute in producerea de material bio-uscat provenit din deseu municipal. Diana Iorga, Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO), a prezentat cum se realizeaza un standard roman original care poate fi pregatit in circa 1 an, spre deosebire de standardele europene care se elaboreaza in circa 3 ani. In vederea obtinerii unor standarde de calitate a compostului original romanesc, pe parcursul evenimentului a avut loc o sesiune de brainstorming privind propunerile pentru legislatia aflata in curs de elaborare. Organizatorii au avut in vedere ca cei interesati sa participe in cadrul workshop-ului “Bio-deseurile in economia circulara” pentru consultarea publica a partilor implicate in tratarea deşeurilor, cu scopul realizarii produsului finit: compostul, cu diferite retete potrivite solului din tara noastra.
”Proiectul PROVED creeaza o platforma excelenta de colaborare intre mediul academic si de business in domeniul cercetarii prin activitatile comune derulate menite sa ofere tuturor stakeholderilor activi din domeniul compostarii rezultatele unor cercetari solide, analize ale legislatiei si a standardelor existente in domeniu la nivel mondial, precum si retete si standarde pentru compost. Iridex Group Plastic este onorata sa colaboreze cu Universitatea Politehnica Bucuresti care este varf de lance in domeniul cercetarii academice de peste 100 de ani, ca un mod romanesc de a celebra centenarul intr-un mod pragmatic si aplicat cu efecte pozitive pentru economia romaneasca. Metoda cea mai buna de valorificare a reziduurilor organice de tot felul o reprezinta compostarea. Astfel, compostul este o arta pe care ne-a invatat natura sa-l facem. Avem doar misiunea sa-l punem acum in actualitate”, a declarat Adriana Mircea, Business Development Director în cadrul Iridex Group Plastic.
Leave a Reply