Month: December 2023

ELKO Romania: 5 Trenduri tehnologice care influenteaza domeniul securitatii in 2024 de la Axis Communications

No Comments

Chiar si pentru cei activeaza in domeniul tehnologiei de zeci de ani, ritmul schimbarilor din ultimele 12 luni a fost extraordinar. Inca o data, nu ne putem indoi ca inovatiile tehnologice aduc atat oportunitati uriase, cat si provocari mai complexe decat cele cu care ne-am confruntat in trecut, si nu prezinta niciun semn de incetinire. A tine pasul cu schimbarile si cu implicatiile pe care le determina pentru furnizori, clienti si cei care reglementeaza necesita concentrare, energie si determinare.

Bucuresti, 22 December 2023 – ELKO Romania, parte a ELKO Group, prin partenerul sau, Axis Communications anunta Principalele tendinte tehnologice care afecteaza domeniul securitatii in 2024 ce reflecta un mediu in evolutie rapida. Ca intotdeauna, acestea reprezinta o combinatie de oportunitati pozitive de exploatat, alaturi de provocarile care trebuie abordate.

  1. Potentialul Inteligentei Artificiale Generative in sectorul securitatii

Articolele anterioare despre tendintele tehnologice au evidentiat potentialul Inteligentei Artificiale (IA) si al invatarii aprofundate in sectorul securitatii, cu accent special pe analiza avansata la marginea retelei, direct in camerele de supraveghere.

Aceasta promovare a invatarii profunde la marginea retelei se accelereaza. Practic, orice camera de retea nou lansata are capacitati de invatare profunda, ceea ce imbunatateste semnificativ precizia analizei. Aceste capacitati stau la baza construirii solutiilor scalabile in cloud, deoarece elimina cerintele de latime de banda extinsa, reduc prelucrarea in cloud si fac sistemul mai fiabil.

Cu toate acestea, in ceea ce priveste Inteligenta Artificiala (IA), 2023 a fost anul in care modelele de limbaje mari (LLM-uri – large language models) ca baza pentru IA generativa si-au facut loc in constiinta publica. Aceasta forma de IA sustine crearea de continut nou – cuvinte, imagini, chiar si video – pe baza indicatiilor si intrebarilor in limbaj natural ale utilizatorilor.

Fiecare afacere analizeaza potentialele cazuri de utilizare pentru IA generativa, iar sectorul securitatii nu face exceptie. In 2024, vom vedea aparitia aplicatiilor centrate pe securitate care se bazeaza pe utilizarea LLM-urilor si a IA generative. Probabil vor include asistenti pentru operatori, ajutandu-i sa interpreteze mai precis si eficient ceea ce se intampla intr-o scena si ca suport interactiv pentru clienti, oferind raspunsuri mai utile si actionabile la intrebarile clientilor. In plus, IA generativa si-a dovedit deja valoarea in dezvoltarea de software, iar acesta va fi un avantaj vizibil in intregul sector de securitate.

Desigur, trebuie sa fim constienti de riscurile si capcanele potentiale ale IA generative. Vor exista dezbateri cu privire la modelele de utilizat si modul in care sa le folosim si, in special, in jurul utilizarii modelelor open-source versus cele proprietare, dar cel mai mare risc va fi sa o ignoram.

  1. Solutia de management a eficientei prin arhitectura hibrida

Arhitecturile de solutii hibride – cele care folosesc avantajele tehnologiilor on premise, cloud si edge – sunt acum stabilite ca noul standard in multe solutii de securitate. Functionalitatile sunt implementate acolo unde este cel mai eficient, utilizand ceea ce este mai bun in fiecare instanta dintr-un sistem, adaugand un nivel crescut de flexibilitate. In cele din urma, arhitecturile sistemelor ar trebui sa serveasca nevoilor clientilor, nu structurii preferate a furnizorului.

In mare masura, provocarea este de accesibilitate. Cu cat o solutie exista in medii usor accesibile atat pentru furnizori, cat si pentru clienti, cu atat furnizorii au mai multa abilitate de a gestiona elementele sistemului, preluand o responsabilitate mai mare si reducand povara asupra clientilor.

Arhitecturile hibride sustin, de asemenea, viitoarele cazuri de utilizare pentru suportul AI si automatizarea in gestionarea si operarea solutiilor; cresterea accesibilitatii sistemului fiind valoroasa atat pentru suportul uman, cat si pentru cel al AI, profitand de punctele forte ale fiecarei instante diferite.

  1. Securitate intotdeauna, dar si in siguranta

Securitatea si siguranta au fost adesea conectate ca un singur subiect. In mod tot mai evident, ele sunt recunoscute in cazuri de utilizare distincte:

  • securitatea este legata de prevenirea actelor intentionate – patrunderi neautorizate, vandalizare, agresiuni impotriva oamenilor etc.
  • siguranta se refera la pericolele si incidentele neintentionate care pot provoca daune oamenilor, proprietatilor si mediului.

Din mai multe motive, utilizarea supravegherii video si a analizelor video pentru siguranta evolueaza foarte rapid si asa va fi si mai departe. Din nefericire, unul dintre motive este schimbarea climatica. In cazul conditiilor meteorologice extreme care provoaca inundatii, incendii de padure, alunecari de teren, avalanse si altele, supravegherea video, senzorii de mediu si analizele vor fi din ce in ce mai folosite de autoritati pentru a oferi avertizari timpurii despre posibile dezastre si pentru a ajuta cu cel mai rapid si eficient raspuns.

Managementul riscurilor, conformitatea cu directivele de sanatate si securitate, precum si cerintele de reglementare reprezinta alte motive cheie pentru cresterea continua a cazurilor de utilizare in scop de siguranta. Supravegherea video va fi utilizata extensiv in cadrul organizatiilor pentru a asigura conformitatea cu politicile de sanatate si securitate, si practicile de munca in siguranta, cum ar fi necesitatea purtarii echipamentului de protectie personala (EPP). In cazul in care apar incidente, supravegherea video va fi un instrument tot mai utila si importanta in anchete.

  1. Reglementarea si conformitatea in evolutia tehnologiei

In privinta conformitatii, mediul global de reglementare are un impact tot mai mare asupra dezvoltarii tehnologiei, a aplicatiilor si a utilizarii acesteia. Respectarea acestora este ceva de care furnizorii si utilizatorii finali trebuie sa fie constienti si ar trebui sa isi propuna sa lucreze in stransa colaborare pentru a asigura acest lucru. Inteligenta artificiala, securitatea cibernetica, sustenabilitatea, guvernarea corporativa – toate sunt domenii supuse unei atentii cu reglementari tot mai stricte. Furnizorii trebuie sa dezvolte propriile tehnologii si sa isi conduca afacerile in modul care sustin cerintele de conformitate ale clientilor lor.

Din ce in ce mai frecvent, peisajul de reglementare acopera mai mult decat dezvoltarea si utilizarea specifica a tehnologiei in sine. Geopolitica si relatiile comerciale dintre statele nationale conduc, de asemenea, la reglementari care cer transparenta la nivel de componente, daca furnizorii doresc sa mentina o licenta de operare in pietele internationale principale. Este o zona in evolutie constanta si schimbare, una care necesita constant vigilenta, dezvoltare si transparenta pe intreg lantul de valoare. Pentru utilizatorii tehnologiei de securitate, este o chestiune de incredere. Oare pot fi siguri ca fiecare veriga din lantul lor de aprovizionare opereaza intr-un mod care sustine propria lor conformitate cu reglementarile?

  1. Adoptarea perspectivei „sistemului total”

Impactul fiecarui aspect al unui sistem de securitate va fi supus unei atentii sporite, cu furnizori si clienti care au nevoie sa monitorizeze, masoare si, tot mai mult, sa raporteze asupra unor factori foarte variati. Adoptarea unei perspective asupra sistemului total va fi esentiala.

Consumul de energie este un exemplu bun.

O camera video in sine consuma o cantitate relativ mica de energie. Dar cand se iau in considerare si serverele, switch-urile, hub-urile si routerele prin care datele sunt transferate, aflate in centre de date mari care necesita racire, imaginea se schimba. Aceasta perspectiva asupra sistemului de ansamblu este utila si ar trebui sa fie intampinata cu bratele deschise de catre industrie. Va duce la inovatii in noile tehnologii si camere care aduc beneficii pe intregul sistem, nu izolat. Camerele care reduc bitrate-ul, stocarea si incarcarea serverului cu intentia de a reduce cerintele de racire ale serverului sunt un exemplu bun. Transportul mai eficient al produselor, ambalajele durabile si utilizarea de componente standard pot juca, de asemenea, un rol. Vizibilitatea si controlul mai mare pe intreg lantul de aprovizionare sunt esentiale.

Toti acceptam ca TCO (Total Cost of Ownership) este o unitate de masura care conteaza, dar furnizorii de securitate vor trebui tot mai mult sa ia in considerare (si sa fie transparenti in aceasta privinta) impactul total al detinerii, luand in considerare aspecte non-financiare, inclusiv cele de mediu si de societate. Nu va mai fi posibil ca furnizorii sa opereze izolat fata de lanturile lor de valoare si de cele ale clientilor lor.

Nu ne indoim ca in 2024 vor aparea noi directii in tehnologie si, odata cu acestea, vor aparea noi provocari pentru fiecare dintre noi. Ca intotdeauna, vom conlucra cu partenerii si clientii nostri pentru a asigura rezultate pozitive pentru toti, in domeniul nostru si, mai mult de atat, cu impact in business.

Categories: comunicat de presa

Premieră pentru România. Platforma GRAI folosește inteligența artificială pentru a ajuta IMM-urile să devină mai sustenabile

No Comments

Solutions., companie din cadrul ecosistemului Social Innovation Solutions (SIS), lansează în 2024 platforma GRAI – primul consultant virtual cu inteligență artificială antrenat de specialiști în sustenabilitate pentru a susține IMM-urile în tranziția către o economie sustenabilă.

Platforma GRAI este un asistent virtual pentru sustenabilitate dedicat IMM-urilor care caută soluții concrete, personalizate și ghidate pentru oportunitățile și provocările pe care economia viitorului le aduce. Dezvoltarea acestui proiect are la bază o investiție inițială de câteva zeci de mii de euro și este construit pe baza a peste 1.200 de ore de conținut de business și sustenabilitate curatoriat, instrumente dezvoltate de Social Innovation Solutions și o librărie digitală cu peste 2.500 de materiale. Cu ajutorul inteligenței artificiale și cu input din partea antreprenorilor despre propriile business-uri, vor fi generate soluții specifice pentru nevoile IMM-urilor din România.

În 2024 platforma GRAI va pune la dispoziție 3 module:

GRAI.chat – este primul modul din platformă, ce va fi lansat la începutul anului 2024 pentru public, în formă beta. Interfața de tip aplicație chatbot va permite utilizatorilor să ceară informații concrete despre sustenabilitate și orice aplicabilitate a acesteia în business-ul lor. Testele au arătat că platforma este capabilă să livreze informație mai specifică și de mai bună calitate, comparativ cu alte platforme similare bazate pe inteligență artificială.

GRAI.strategie – acest modul va fi un suport pentru antreprenorii care vor să dezvolte o strategie de sustenabilitate specifică afacerii lor și va funcționa pe baza conversațiilor dintre utilizator și consultantul AI. Modulul va fi disponibil în a doua parte a anului 2024.

GRAI.raport – acest modul va combina colectarea de informații specifice despre procesele de business din cadrul companiei cu puterea de procesare a inteligenței artificiale și cu expertiza umană pentru a susține nevoile de raportare ale companiilor.

Numele GRAI are o semnificație dublă, fiind atât un acronim, cât și un cuvânt cu rădăcini în limba română. Ca acronim, GRAI înseamnă ”Green AI” și subliniază angajamentul față de sustenabilitate, în timp ce „grai” în limba română înseamnă „mod de exprimare” și evidențiază rolul de furnizor de informații într-un mod clar și accesibil.

GRAI vine în ajutorul antreprenorilor care doresc să învețe despre sustenabilitate și aplicabilitate în business. Platforma este destinată tuturor celor care au nevoie de răspunsuri personalizate la provocările privind sustenabilitatea în business, care caută să își dezvolte o strategie de sustenabilitate sau doresc să înceapă raportarea de sustenabilitate, dar nu au încă un nivel de înțelegere suficient de bun.

„În cadrul  Solutions., ne dedicăm să facem sustenabilitatea accesibilă pentru IMM-urile din România prin GRAI, primul consultant de sustenabilitate cu inteligență artificială. Acest tool nu este doar un pas înainte în utilizarea AI pentru inovație în business, ci și o modalitate către adoptarea mai ușoară a practicilor sustenabile. GRAI aduce consultanță specializată și personalizată în sustenabilitate, prin intermediul unei platforme intuitive și ușor de utilizat, alături de zeci de experți români și internaționali. În acest fel, susținem IMM-urile să navigheze provocările de business ale următorilor ani, oferindu-le soluții personalizate și acces la oportunitățile pe care sustenabilitatea le aduce”, a declarat Ciprian Stănescu, CEO Solutions.

Beneficiile utilizării consultantului virtual în sustenabilitate pentru IMM-uri includ:

  • accesul la consultanță de specialitate în sustenabilitate, prin intermediul unui AI antrenat de experți și susținut de conținut curatoriat;
  • soluții personalizatereprezentate de crearea unei strategii de sustenabilitate pornind de la realitatea afacerii lor, adaptată la nevoile financiare și de dezvoltare;
  • proces ghidat și ușor de înțeles,printr-un limbaj clar și accesibil;
  • consultanță rapidă prin chatprin care se oferă răspunsuri și recomandări eficiente la orice întrebare despre sustenabilitate;
  • asistență în raportarea de sustenabilitateprin simplificarea procesului;
  • accesibilitate 24/7, fiind un consultant virtual disponibil direct de pe telefon sau laptop.

„Prin intermediul programelor noastre am înțeles că IMM-urile consideră sustenabilitatea o parte importantă a afacerilor lor, dar adesea dificil de înțeles, vagă și nu o prioritate imediată. Consultanța personalizată este costisitoare, iar numărul redus de specialiști complică lucrurile. Cu GRAI ne propunem să transformăm aceste provocări în oportunități pentru afacerile lor. GRAI va fi un instrument important în primul rând pentru antreprenorii din programele noastre educaționale, Academia de Sustenabilitate și Transformator, dar și pentru cei care caută îndrumare în acest domeniu”, a declarat Roxana Cojocaru, Director Executiv, Social Innovation Solutions.

Te poți înregistra pentru a afla mai multe despre GRAI și pentru a avea acces exclusiv la varianta Beta prin completarea formularului de aici: https://www.graisolutions.com/.

Categories: Uncategorized

Mercusys propune daruri performante la prețuri accesibile

No Comments

București, 19 decembrie 2023—Mercusys, brand orientat spre oferirea de produse Wi-Fi ușor de utilizat, accesibile și performante, a pregătit pentru sărbătorile de iarnă mai multe propuneri de cadouri potrivite pentru toți cei care își doresc să țină pasul cu evoluția rapidă a tehnologiei.

Halo H80X: Sistem Mesh Wi-Fi 6, ideal pentru locuințele mari

Anul acesta poți fi Moș Crăciun pentru locuința și toți membrii familiei tale, alegând sistemul mesh, Halo H80X, ce poate oferi o rețea cu o acoperire de până la 650m2 (în versiunea 3-pack) și poate conecta până la 150 de dispozitive.

Standardul Wi-Fi 6 aduce îmbunătățiri rețelei de acasă, prin comparație cu generația anterioară, crescând viteza, eficiența și stabilitatea conexiunilor din rețea. Toate acestea sunt posibile datorită unor tehnologii precum OFDMA, MU-MIMO, 1024-QAM și BSS Color, alături de canalele de 160 MHz.

Routerele Wi-Fi 6 pentru locuințele mici și mijlocii

Dacă dorești să te bucuri de performanțele unei rețele Wi-Fi 6 la un preț avantajos și nu ai o locuință foarte mare, atunci un router ar putea fi suficient pentru nevoile tale.

Două dintre routerele care își pot găsit locul sub bradul de Crăciun anul acesta sunt Mercusys MR70X și Mercusys MR80X, ambele fiind routere Dual-Band, având standardele Wi-Fi 6 AX1800 și, respectiv, AX3000.

Datorită performanțelor tehnologiei Wi-Fi 6 și a prețurilor accesibile specifice dispozitivelor Mercusys, cele două routere reprezintă și alegeri ideale pentru cei care caută să-și înlocuiască routerele mai vechi, cu o generație wireless mult mai avansată. Cu 4 antene high-gain ajustabile, tehnologiile OFDMA, MU-MIMO, 1024-QAM și BSS Color pentru conexiuni wireless mai eficiente și cu porturi LAN Gigabit, MR70X și MR80X sunt mai mult decât pregătite pentru a susține toate activitățile dintr-o locuință, de la streaming 4K, descărcări de fișiere foarte mari și până la gaming online de performanță.

Acoperire extinsă pentru întreaga familie, de sărbători

Unde este totuși nevoie de o extindere a ariei de acoperire a unui router, Mercusys recomandă alegerea unui range extender potrivit, care va oferi conectivitate în celălalt colț al casei și care poate păstra din performanțele routerului.

Mercusys ME50G este un Range Extender potrivit mai ales pentru routerele mai vechi, de generație anterioară. ME50G dispune de tehnologia Wi-Fi 5 Dual-Band AC1900, ceea ce înseamnă că poate oferi viteze cumulate de până la 1.9 Gbps pentru mai multe dispozitive simultan, mulțumită tehnologiei 3×3 MU-MIMO și a celor patru antene externe. Pe lângă acestea, ME50G dispune și de un Port Ethernet Gigabit pentru dispozitivele din jurul său care pot profita de o conexiune stabilă prin cablu.

Pentru a extinde acoperirea routerelor Wi-Fi 6 este nevoie de un range extender pe măsură precum Mercusys ME70X. Fiind actualul vârf de gamă al extenderelor din portofoliul companiei, acesta dispune de tehnologia Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800 și de două antene ajustabile high-gain cu tehnologie 2×2 MU-MIMO pentru a conecta mai multe dispozitive simultan.

ME70X funcționează cu orice router, poate fi configurat foarte ușor direct din aplicația Mercusys și integrează chiar și un Mod Access Point, iar prin portul său Ethernet Gigabit, ME70X poate oferi conexiuni stabile prin cablu unor dispozitive precum consolele de jocuri, televizoarele smart sau calculatoarele.

Despre Mercusys

Mercusys furnizează o gamă largă de dispozitive și accesorii de rețea cu scopul de a oferi acces excelent la Internet pentru cât mai mulți oameni posibil. Routerele Wi-Fi, sistemele mesh, adaptoarele Wi-Fi, range extenderele, access pointurile și switchurile SOHO sunt realizate să satisfacă și cele mai exigente nevoi de rețea. Mercusys colaborează cu profesioniști de top din întreaga lume și dezvoltă dispozitive inovatoare prin intermediul parteneriatelor cu producători renumiți de chipset, inclusiv MediaTek și Qualcomm. Mercusys are un angajament puternic față de excelență, o vastă rețea globală și un vis de îmbunătățire a vieții oamenilor prin conexiuni mai bune.

Pentru mai multe informații despre Mercusys, vizitați site-ul www.mercusys.com/ro/ sau ne puteți contacta pe adresa support.ro@mercusys.com

Ne puteți urmări și pe:

 

Categories: comunicat de presa

Telerenta deschide platforma de închirieri de produse electronice și pentru companii

No Comments

  • Companiile pot închiria acum televizoare, laptopuri, telefoane mobile, tablete, console de gaming, monitoare și desktopuri
  • Companiile pot accesa electronice și tehnologie de ultimă generație fără investiții mari în mijloace fixe
  • Clienții corporate beneficiază de discount progresiv pe cantitatea de produse închiriate, key account dedicat, oferte personalizate de închiriere etc.

București, 18 decembrie 2023 – Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice din Europa de Sud-Est destinată utilizatorilor casnici, se extinde pe segmentul B2B. Companiile pot, de acum, să închirieze echipamente electronice, fără a mai face investiții în mijloace fixe.

Cu Telerenta, companiile au la dispoziție o soluție alternativă la achiziția de produse, prin care pot accesa electronice și tehnologie de ultimă generație, fără investiții inițiale mari, concomitent cu posibilitatea optimizării costurilor.

Totodată, Telerenta oferă companiilor o flexibilitate sporită, în sensul accesării unor perioade mai mici de închiriere, pornind de la închirierea pe o singură lună, discount progresiv pe cantitatea de produse accesate, key account dedicat etc. Mai mult, serviciul oferit de Telerenta oferă suport în cazul eventualelor defecțiuni, eliminând, astfel, preocupările legate de reparații și întreținere, cu avantaje precum garanție de la producător pe toată perioada contractului, Safe Rent, ce constă într-o garanție extra ce poate fi utilizată o dată pe an în caz de daune accidentale (produs zgâriat, spart, udat) etc.

De asemenea, Telerenta oferă flexibilitate, un avantaj major față de celelalte metode din piață, pentru că permite retragerea din contract în orice moment, cu costuri minime, oferă livrare și înlocuire gratuită, iar toate costurile sunt transparente.

„Focusul nostru rămâne pe clienții casnici, însă considerăm că segmentul B2B are potențial să devină foarte important în piața de închirieri de produse electronice. Am avut în plan extinderea către zona de business încă de la momentul lansării, însă am abordat lucrurile etapizat și ne-am propus să accesăm clienții corporate doar după extinderea gamei de produse ce pot fi închiriate. În prezent, companiile pot închiria din peste 250 de produse, iar până la finalul anului viitor estimăm peste 1.000 de produse listate în platformă”, spune Mădălin Ilie, CEO Telerenta, menționând că se așteaptă ca valoarea contractelor companiilor să fie semnificativ mai mari decât cele ale persoanelor fizice, în măsura în care vorbim de nevoi diferite și de volume mai mari.

Cum funcționează Telerenta pentru companii

Procesul de închiriere presupune crearea unui cont unic pe Telerenta.ro și adăugarea detaliilor companiei în secțiunea „Companiile mele”. Acest lucru va permite închirierea de produse în numele și pentru compania respectivă, asigurând o gestiune transparentă și organizată.

Procesul de eKYC (Electronic Know Your Customer), complet automatizat, trebuie asumat de administratorul companiei sau de o persoană cu drept de semnătură.

În secțiunea „Contractele mele” vor putea fi gestionate cu ușurință contractele de închiriere în curs și vizualizat istoricul închirierilor.

Plata și facturarea se fac electronic, asigurând securitatea și ușurința tranzacțiilor, contribuind astfel la optimizarea fluxului de numerar al companiilor.

Mai mult, companiile pot beneficia și de oferte personalizate de închiriere. Astfel, în funcție de amploarea proiectelor, companiile vor primi o soluție de închiriere potrivită nevoilor lor, în urma discuțiilor cu consultantul de vânzări dedicat.

Telerenta, parte din grupul american de investiții NCH (New Century Holdings), listează, pentru a fi închiriate, televizoare, laptopuri, telefoane mobile, tablete, console de gaming, monitoare și desktopuri.

Compania a dezvoltat tehnologia proprie ce permite utilizatorilor individuali și companiilor să închirieze echipamente electronice, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 24 de luni. Clienții au, astfel, acces permanent la echipamente de calitate superioară, de ultimă generație, care pot fi folosite în acord cu nevoile lor.

Procesul de închiriere este flexibil, utilizatorii putând alege foarte ușor dintre produsele listate în platformă și le pot înlocui cu altele cu specificații superioare, oricând, pe durata contractului. La finalul perioadei de închiriere, utilizatori pot prelungi contractul sau returna produsele închiriate.

Telerenta este o soluție alternativă la achiziția de echipamente electronice cu plata integrală pe loc sau în rate și se adresează tuturor celor interesați de tehnologie, dar care nu doresc sau nu își permit să facă o achiziție, și celor interesați să testeze și să utilizeze în permanență cele mai noi echipamente electronice.

Serviciul oferit de Telerenta are acoperire națională, produsele închiriate pot fi livrate oriunde în România.

Costurile de închiriere pornesc de la 29,99 de lei/lună, pentru un contract flexibil de 24 de luni. Utilizatorii pot beneficia de avantajele produsului și de serviciile complementare, la costuri lunare comparabile abonamentelor oferite de platformele de streaming TV.

Livrare în RentBox și pentru companii

De asemenea, Telerenta pune la dispoziția persoanelor fizice și companiilor serviciul RentBox, primul de acest fel din lume care permite închirierea imediată și ridicarea instant de echipamente electronice. Telerenta va avea, în următoarea perioadă, 20 de automate RentBox, amplasate în centrele comerciale din marile orașe din România.

În prezent sunt disponibile 4 unități de tip vending machine, iar acestea pot fi utilizate și pe post de lockere, comenzile plasate putând fi ridicate din automatele RentBox, dacă a fost selectată această opțiune în momentul închirierii.

Categories: articole

Comunicat de presă: Noul NAVITEL CL100 – Aspiratorul portabil revolutionar

No Comments

NAVITEL anunță cu mândrie lansarea noului său produs, NAVITEL CL100, un aspirator de mână portabil fără cablu, care redefinește standardele de curățenie zilnică. Proiectat pentru a fi un ajutor indispensabil, NAVITEL CL100 se remarcă prin portabilitatea și compactitatea sa, fiind ideal pentru curățarea rapidă a mașinii, a locuinței, biroului sau atelierului.

Cu un design elegant și compact, NAVITEL CL100 este ușor de ținut și de folosit, permitând operarea cu o singură mână. Acest lucru face curățenia mai simplă și mai eficientă, adaptându-se nevoilor utilizatorilor într-un mod intuitiv.

Dotat cu un motor de mare putere, NAVITEL CL100 atinge o forță de aspirare impresionantă de până la 13kPa, îndepărtând eficient murdăria și firimiturile, indiferent de locul unde se află. Filtrul său durabil și lavabil, care poate fi detașabil și reutilizat după curățare, asigură o putere de aspirare constantă.

Incorporând tehnologia de filtrare HEPA și colectorul de praf EZ Clear, NAVITEL CL100 reține particulele fine de praf, prevenindu-le să fie reemise în aer. Acest lucru asigură un mediu mai sănătos și mai curat în timpul utilizării. Cu o greutate de doar 570g, NAVITEL CL100 este suficient de mic și compact pentru a fi transportat oriunde, fără a ocupa mult spațiu. Ușurința în utilizare și portabilitatea sa îl fac ideal pentru curățenii rapide și eficiente.

NAVITEL CL100 vine cu o baterie Li-ion de 11.1V și 2200 mА∙h, oferind o autonomie de până la 20 de minute la viteză redusă și până la 13 minute la viteză mare. Cu un timp de încărcare de doar 3 ore prin portul USB-C, acest aspirator este întotdeauna pregătit să facă față provocărilor de curățenie. Pachetul include aspiratorul NAVITEL CL100, o carcasă de depozitare, o duză universală, un cablu de încărcare USB – USB-C, un manual de utilizare și o garanție, asigurând o experiență completă și satisfăcătoare.

NAVITEL CL100 este disponibil acum pentru consumatori, oferind o soluție de curățenie modernă, eficientă și accesibilă. Pentru mai multe informații și detalii despre achiziționare, vă invităm să vizitați website-ul nostru.

**Despre NAVITEL®**

NAVITEL® se distinge ca un producător inovativ în domeniul sistemelor de navigație, camerelor auto de supraveghere, dispozitivelor DVR si altor accesorii auto, concentrându-se pe îmbogățirea experienței de conducere prin intermediul produselor de calitate superioară și tehnologiilor de ultimă oră. Având o prezență extinsă la nivel mondial și punând accent pe siguranța și confortul clienților săi, compania este dedicată în a aduce pe piață dispozitive inovatoare, care să satisfacă nevoile în continuă schimbare ale șoferilor.Website: http://www.navitel.com/ro
Facebook: https://www.facebook.com/p/Navitel-Romania-100065358645391/

Contact: Blogatu@gmail.com, contact@avantnet.ro

Nume Contact: Marius Calugaru

Titulatura: PR Manager

Telefon: 0785351511

Email: Blogatu@gmail.com

Website: https://perspektive.ro/

 

Categories: comunicat de presa

Cadouri performante de la TP-Link, ideale pentru pasionații de tehnologie

No Comments

București, 20 decembrie 2023—Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, TP-Link vine în ajutorul celor care nu au decis încă ce daruri vor să pună sub brad, pregătind pentru Crăciun o listă de produse ideale pentru pasionații de tehnologie, dar și pentru cei care vor să aibă o casă inteligentă.

O casă protejată alături de camerele din gama TP-Link Tapo

Camerele de supraveghere din gama Tapo reprezintă cadoul ideal pentru cei care își doresc să știe tot timpul ce se întâmplă la ei acasă, chiar și atunci când sunt în vacanță ori la muncă.

Unul dintre dispozitivele care îi pot ajuta să facă acest lucru este camera de supraveghere Tapo C210, cu rezoluție 2K, detectarea mișcării și posibilitatea de a comunica cu cei din fața camerei, folosind microfonul și difuzorul integrate, direct din aplicația Tapo.

O altă opțiune poate fi modelul Tapo TC70, care surprinde imagini extrem de clare, are o funcție de rotire la 360° pe orizontală și 114° pe verticală și trimite, de asemenea, notificări dacă detectează ceva suspect, totul pentru liniște deplină în vacanța de iarnă.

Pentru exteriorul casei, TP-Link propune camera Tapo C500, cu mecanism Pan/Tilt și rezoluție 1080p, ce asigură imagini clare, putând chiar să urmărească subiecții aflați în cadru, mulțumită tehnologiei AI de urmărire automată. Mai mult, funcția Night Vision oferă capacitatea de a capta imagini clare chiar și pe timpul nopții, la o distanță de până la 30 de metri, iar dacă detectează ceva neobișnuit camera va declanșa o alarmă sonoră pentru a descuraja musafirii nepoftiți.

Routere performante pentru cei care își doresc conexiuni performante

 Pentru cei care își doresc să facă, în sfârșit, trecerea la generația Wi-Fi 6, dar la un preț avantajos, Archer AX17 este una dintre soluțiile ideale din portofoliul actual. Fiind capabil de viteze cumulate de până la 1.5 Gbps și echipat cu tehnologii precum MU-MIMO și OFDMA, Archer AX17 este mai mult decât pregătit să susțină activități precum navigarea web, streamingul HD sau gamingul online.

Pentru cei care își doresc un router mai performant, modelele Archer AX53 și Archer AX55 Pro sunt două opțiuni interesante. Cele două routere dispun de standardul Wi-Fi 6 Dual-Band AX3000, de porturi LAN Gigabit pentru a oferi conexiuni stabile prin cablu pentru calculatoare și console, alături de tehnologii wireless avansate ce susțin conexiuni eficiente și performante. Archer AX55 Pro se distinge prin portul WAN/LAN de 2.5G, făcând parte din noua serie de routere TP-Link ce pregătesc rețelele de acasă pentru epoca multi-gigabit.

Sisteme Mesh cu design modern și performanțe Wi-Fi 6

Când toată familia se adună de sărbători, rețeaua Wi-Fi a gazdelor ar putea fi pusă la încercare, mai ales în cazul locuințelor mai mari, unde un router obișnuit nu poate acoperi o arie prea mare.

În astfel de cazuri, soluția este alegerea unui sistem mesh Wi-Fi, conceput special pentru a acoperi suprafețe foarte mari și pentru a conecta sute de dispozitive simultan. Modelele TP-Link Deco X50 (2-pack și 3-pack) și Deco X55 (2-pack și 3-pack) dispun de standardul Wi-Fi 6 AX3000 și pot acoperi suprafețe de până la 600 m2 (în varianta cu 3 unități), iar datorită tehnologiei AI-Driven Mesh, acestea pot învăța mediul de operare a rețelei pentru a oferi conexiuni personalizate pentru fiecare dispozitiv în parte, în funcție de nevoile individuale de utilizare.

Produsele pot fi achiziționate de pe site-urile retailerilor parteneri din România.

###

Despre TP-Link

Fondat în 1996, TP-Link este furnizor global de dispozitive și accesorii de rețea. Conform companiei de analiză a pieței IDC*, TP-Link este liderul pieței de echipamente WLAN, cu distribuție în peste 170 de țări și sute de milioane de clienți în întreaga lume. Cu un portofoliu extins de dispozitive și soluții stabile, performante și accesibile în domeniul rețelisticii și o experiență dovedită, compania își continuă evoluția cu echipamente adaptate stilului de viață conectat, care să răspundă cerințelor viitoare.

Pentru mai multe informații despre TP-Link, vizitează www.tp-link.com/ro  sau urmărește-ne pe:

Facebook: www.facebook.com/TPLinkRomania

YouTube: www.youtube.com/TPLinkRomania

Instagram: http://www.instagram.com/tplinkromania/

TikTok: http://www.tiktok.com/@tplink_romania

LinkedIn: www.linkedin.com/company/tp-link-romania

*Potrivit raportului IDC Worldwide Quarterly WLAN Tracker, Q4, 2022.

 

 

 

Categories: comunicat de presa

eCommerce Academy: Social Media, principalul motor de trafic pentru 89% dintre magazinele online din CEE în 2023; PPC scade, în timp ce SEO și componenta Influencer cresc

No Comments

  • 35% dintre magazinele online din Europa Centrală și de Est se așteaptă să încheie 2023 cu venituri cu până la 20% mai mari
  • În timp ce jumătate dintre afacerile online din regiune încă nu vând peste granițe, 32% plănuiesc să înceapă expansiunea internațională
  • 7% dintre afacerile de comerț electronic din CEE au în plan startul vânzărilor peste granite, către România
  • Noi tendințe relevante pentru comerțul electronic vor fi dezvăluite la Balkan eCommerce Summit din Sofia, în perioada 4-5 aprilie 2024

București, 20 decembrie 2023 Social media a rămas principalul motor de trafic pentru 89% dintre magazinele online din CEE în 2023, relativ stabil pe parcursul anului, în timp ce PPC a scăzut de la 43% la 37%, potrivit unui studiu realizat de Mediapost Hit Mail Bulgaria și partenerii săi ce includ eCommerce Academy.

Între timp, contribuția la traficul general al magazinelor online din regiune crește atât pentru SEO, de la 28% anul trecut la 34% în prezent, cât și pentru relațiile cu influencer-ii, de la 11% la 15% la sfârșitul anului 2023.

„Social media și PPC rămân, în continuare, principalele canale care generează trafic către magazinele online, dar, la fel ca în orice linie de afaceri, dimensiunea bugetului alocat determină impactul asupra traficului general. Alte canale, cum ar fi evenimentele offline, relațiile cu influencer-ii, banner-ele și afiliații, încep să reducă diferența și să crească în termini de relevanță. Date despre trafic, vânzări, tendințe și multe alte informații vor fi disponibile în cadrul celui mai mare eveniment regional din industria eCommerce, pe care îl vom organiza la Sofia anul viitor – eCommerce Balkan Summit”, a declarat Nikola Ilchev, fondatorul eCommerce Academy și Balkan eCommerce Summit.

În timp ce principalii factori de atracție a traficului au rămas relativ stabili în 2023, apetitul pentru vanzarile peste granițe este în creștere pentru afacerile din eCommerce. În 2023, jumătate dintre afacerile online din regiune nu au vândut încă la nivel transfrontalier, dar 32% au intenționat să înceapă – ușor peste cele 30% care au declarat că doresc să acceseze piețele internaționale în anul precedent.

Dacă 7% dintre afacerile eCommerce care fac parte din studiu vindeau deja produsele și serviciile lor în străinătate și în România, 7% în plus dintre respondenți declară că intenționează să înceapă să vândă peste granițe și în România. Principala provocare pentru vânzările transfrontaliere a rămas, și în 2023, serviciul de livrare prin curier, pentru o treime dintre respondenți.

eCommerce Academy este o comunitate de comercianți online, furnizori de servicii pentru magazine online și experți în eCommerce, fondată în Bulgaria în 2016. Printre diverse evenimente relevante pentru industrie, eCommerce Academy va organiza, pentru al treilea an consecutiv, Summit-ul eCommerce Balkan la Sofia, în 4-5 aprilie 2023. Mai multe informații despre eveniment sunt disponibile pe www.balkanecommerce.com.

Categories: articole

Brother Romania s-a alaturat StartEvo Treasure Hunt la Liceul Teoretic C.A. Rosetti

No Comments

Bucuresti, 19 December 2023 – Brother Romania s-a alaturat Asociatiei StartEvo si elevilor din clasele a IX-a ai Liceului Teoretic C.A. Rosetti in organizarea activitatii StartEvo Treasure Hunt care a avut loc in cadrul saptamanii ALTFEL. Una dintre cele 22 de probe care au provocat cele 21 de echipe de liceeni a fost proba practica pe echipamente Brother, alaturi de un test de logica derulate intr-o limita de timp. La actiune au participat 201 elevi de clasa a IX-a, sustinuti de 50 de voluntari din anii terminali si 14 profesori.

Brother Romania se alatura proiectelor organizate cu multa pasiune de Asociatia StartEvo. Nu este prima data cand suntem alaturi de asociatie, implicandu-ne in proiecte de educatie informala pentru copii si tineri adolescenti. Asociatia StartEvo propune acest gen de activitati antrenante, cu experiente practice si care dezvolta atat munca in echipa, cat si contributia individuala pentru a rezolva provocarile in timp limita. Suntem impresionati de entuziasmul cu care tinerii participa prin aceste activitati ”ALTFEL”. Implicarea Brother este in acord cu strategia noastra de a contribui la o lume mai buna pentru copiii nostri”, a declarat Simona Tandarica, Country Manager Brother Romania.

In cadrul probei VIP Reading Challenge echipele au trimis solicitari VIP-urilor si au primit raspunsuri publice filmate de la personalitati recunoscute pe care le-au solicitat. La final, vanatoarea de comori a avut 3 echipe castigatoare, care au indeplinit toate probele atat corect, cat si in limita de timp necesara pentru a obtine cel mai bun punctaj. Castigatorii si participantii au primit la final premii asigurate de partenerii evenimentului.

”Prin acest gen de activitati de tip Treasure Hunt, Asociatia StartEvo face educatie informala prin joaca, ii implica pe tinerii adolescenti intr-o competitie de activitati variate care sa ii atraga, sa ii inspire si sa le faca aceasta saptamana cu adevarat mai ”Altfel”, mai interesanta si utila. Ce facem noi este ceea ce face orice parinte pentru copilul sau: dam tinerilor motivatia sa contribuie pentru a-si defini viitorul”, a declarat Constantin Ferseta, vice-presedintele Asociatiei StartEvo.

Implicata la nivel global in programe menite sa creeze o lume mai sigura si mai buna, compania Brother investeste consecvent in educatie, cercetare si inovare, promovand dezvoltarea tehnologiilor verzi, principiile economiei circulare si cele mai noi concepte privind sustenabilitatea, protectia mediului, utilizarea eficienta a resurselor sau reducerea deseurilor.

Misiunea Brother este dezvoltarea de solutii, echipamente si tehnologii eficiente, care sa permita organizatiilor sa isi imbunatateasca performantele si operabilitatea, simultan cu reducerea costurilor.

Categories: Uncategorized

ELKO Romania si Axis Communications – asigura o protectie cibernetica mai buna alaturi de clienti si parteneri

No Comments

Consecintele unei incalcari de securitate pot include pierderea confidentialitatii, precum si compromiterea integritatii si disponibilitatii datelor. Orice organizatie cu dispozitive conectate la retea IP, inclusiv camere de supraveghere, trebuie sa abordeze vulnerabilitatile pe care le prezinta conexiunea la internet.

Bucuresti, 19 December 2023 – ELKO Romania, parte a ELKO Group, alaturi de partenerul sau, Axis Communications au o preocupare majora pentru securitatea cibernetica intrucat securitatea cibernetica necesita vigilenta si intretinere continua. Astfel, responsabilitatea de a mentine securitatea nu cade doar asupra producatorilor, ci si asupra partenerilor si clientilor, care trebuie sa-si asume si ei partea pentru a maximiza asigurarea protectiei. Prin acest articol, ELKO sustine abordarea Axis privind securitatea cibernetica si de ce o responsabilitate comuna si continua intre toti factorii interesati este vitala pentru mentinerea acesteia.

Securitate cibernetica incorporata: cum minimizeaza Axis riscurile de securitate

“Securitatea cibernetica este o parte fundamentala si naturala a ADN-ului Axis,” spune Jonas Falk, Director Cybersecurity, Software Development la Axis, completand: “Este o parte integranta a tot ceea ce facem, de la dezvoltarea noilor tehnologii pana la operatiunile noastre de zi cu zi. La Axis, aspectele legate de securitate sunt abordate inca de la inceputul procesului de dezvoltare a unui nou produs, si aceasta atentie continua pe tot parcursul ciclului de viata al produsului“.

Pentru a se asigura ca acest lucru se intampla in realitate, o echipa dedicata de securitate cibernetica Axis, Grupul de Securitate Software Axis, a definit Modelul de Dezvoltare a Securitatii Axis (ASDM), care indruma echipele de dezvoltare pentru a minimiza riscul de vulnerabilitate a produselor Axis pe parcursul etapelor de design si a implementarii. Grupul ghideaza metodologia si activitatile, inclusiv teste care implica simulari de atacuri cibernetice, contribuind la imbunatatirea securitatii produselor Axis.

Cele mai multe dispozitive de retea Axis sunt gestionate de AXIS OS, sistemul de operare Axis. In timp ce AXIS OS gestioneaza caracteristicile produselor Axis, este, de asemenea, proiectat pentru a reduce riscul de vulnerabilitate si a imbunatati securitatea produselor de la implementare pana la scoaterea din functiune. Noile versiuni AXIS OS pentru dispozitive sunt disponibile constant si includ cele mai recente patch-uri de securitate si corectari de erori.

Un pas semnificativ facut de Axis a fost transformarea dezvoltarii de software pentru echipamente printr-o abordare individuala pentru fiecare produs in parte, spre o platforma software care astazi reprezinta baza pentru majoritatea produselor Axis“, spune Andre Bastert, Global Product Manager AXIS OS Cybersecurity la Axis, completand: “Concentrarea asupra unei platforme comune bazate pe AXIS OS inseamna ca putem asigura mai usor dezvoltarea si actualizarile pentru a imbunatati securitatea intr-un mod eficient si la timp.”

Un aspect cheie al capacitatii Axis in ceea ce priveste securitatea cibernetica vine si de la fundatia solida oferita prin platforma de securitate bazata pe hardware numita Axis Edge Vault. Edge Vault protejeaza integritatea dispozitivelor Axis si permite executarea operatiunilor care necesita chei criptografice. Edge Vault imbunatateste protectia lantului de aprovizionare si furnizeaza stocarea sigura a cheilor. De asemenea, permite functii precum video semnat. Video-ul semnat adauga un sumar criptografic, oferind dovada ca videoclipul nu a fost editat de cand a parasit camera, ceea ce este deosebit de important intr-o ancheta sau urmarire penala.

Cu toate acestea, securitatea cibernetica nu poate fi obtinuta doar prin dezvoltarea unor caracteristici noi de securitate. O fundatie solida – cu o strategie globala care implica procese si politici implementate si imbunatatite in timp – este necesara.

Transparenta in securitatea cibernetica

Este important pentru clienti sa reduca riscurile lantului de aprovizionare de la produsele conectate la retea integrate in sistemele lor, iar la Axis, credem ca clientii merita sa beneficieze de transparenta din partea furnizorilor lor pentru a-i ajuta sa reduca riscurile“, spune Andre. “De aceea acordam o importanta deosebita transparentei, in domenii precum gestionarea vulnerabilitatilor de software, pentru a fi un partener responsabil in ajutarea protejarii clientilor nostri.”

Compania Axis este aprobata ca Autoritate de Numerotare a Vulnerabilitatilor Comune (CVE) pentru produsele sale. Programul CVE furnizeaza cadrul si instrumentele care permit organizatiilor din intreaga lume sa gestioneze si sa dezvaluie vulnerabilitati nou identificate. Participarea la Programul CVE atesta angajamentul unei organizatii de a urma cele mai bune practici etice de gestionare a vulnerabilitatilor, cu accent pe clienti.

Ca parte a angajamentului Axis de a asigura securitatea cibernetica a produselor sale, compania dispune de resurse atat interne, cat si externe, care testeaza produsele pentru a ajuta la imbunatatirea securitatii. Axis faciliteaza, de asemenea, un program de recompense pentru descoperirea deficientelor de securitate, unde cercetatorii de securitate care descopera vulnerabilitati in AXIS OS sunt eligibili sa primeasca o recompensa in numerar. Atunci cand sunt descoperite noi vulnerabilitati, Axis remediaza problemele si le dezvaluie public, astfel incat clientii sa poata lua masuri corespunzatoare si in timp util.

Aceasta abordare transparenta se extinde si la punerea la dispozitie publica a unei liste de materiale software (SBOM) pentru AXIS OS. SBOM furnizeaza o lista a tuturor componentelor software care alcatuiesc versiunea AXIS OS, permitand accesul gratuit pentru revizuire. Aceste masuri practice sunt, de asemenea, sustinute in conformitate cu ISO 27001.

Instrumente pe care clientii le pot utiliza pentru optimizarea securitatii cibernetice

Amenintarile cibernetice evolueaza in mod constant pe masura ce infractorii cibernetici invata si dezvolta noi tehnici pentru a penetra protectia. De aceea, toti factorii interesati – producatori, parteneri, integratori de sisteme si utilizatori finali – trebuie sa impartaseasca nu doar responsabilitatea implementarii masurilor de securitate cibernetica, ci si sa le mentina in mod continuu.

Axis sustine partenerii si clientii in aceasta arena complexa, intarind securitatea cibernetica in ofertele sale. Aceasta include furnizarea de indrumari si instrumente pentru a face mai simpla pentru clienti gestionarea si operarea produselor Axis intr-un mod cat mai sigur posibil.

Instrumente precum AXIS Device Manager si AXIS Device Manager Extend ajuta clientii sa configureze si sa gestioneze eficient produsele Axis pe parcursul ciclului lor de viata. Utilizatorii finali pot utiliza aceste instrumente pentru a implementa politici de securitate cibernetica, a primi alerte cu privire la noile actualizari AXIS OS si pentru a actualiza eficient firmware-ul produselor.

Axis poate furniza tehnologiile, instrumentele si indrumarile pentru a sprijini utilizarea sigura a produselor proprii, dar acestea nu vor ajuta daca clientii insisi, cu ajutorul integratorului de sisteme, nu iau masuri pentru a-si mentine activ si continuu securitatea produselor“, spune Andre. “Fiecare trebuie sa-si faca partea sa.”

Mentinand intotdeauna securitatea cibernetica in prim-plan

Deoarece securitatea cibernetica reprezinta o tinta in miscare, Axis are abordarea de a se concentra continuu asupra securitatii cibernetice.

Securitatea cibernetica este o parte esentiala a activitatilor zilnice la Axis“, spune Jonas. “Ne straduim nu doar sa furnizam produse care au masuri de securitate incorporate, ci si sa ne asiguram ca exista procese de securitate care guverneaza propriile noastre operatiuni si activitati pentru a ajuta la reducerea riscurilor lantului de aprovizionare asociate cu produsele noastre.”

Categories: Uncategorized

Porsche Design și HONOR anunță un parteneriat global pe termen lung

No Comments

Brandul global de tehnologie HONOR și brandul luxury Porsche Design anunță un parteneriat strategic. Ambele branduri sunt unite de viziunea de a crea produse inovatoare care combină designul excepțional și funcțional cu tehnologia de ultimă generație. Ghidați de valorile comune de a atinge constant excelența, cele două branduri își vor reuni filosofiile de design pentru a crea dispozitive inteligente de înaltă calitate și pentru a oferi clienților o experiență de utilizare luxury  în lumea electronicelor.

Excelență din ambele lumi

Prin intermediul capacităților extinse de cercetare și dezvoltare, HONOR este pionier în sectorul tehnologiei. Portofoliul HONOR impresionează prin produse inteligente și inovatoare, oferind o experiență de utilizare superioară și caracteristici remarcabile, de la durata de viață a bateriei, calitatea display-ului, până la performanțele în fotografie și videografie.

Porsche Design aduce în această colaborare expertiza unică în materie de design și vasta experiență acumulată de-a lungul decadelor în segmentul luxury. Prestigiul și succesul brandului derivă din filosofia de design atemporal, funcțional și purist, așa cum a fost definită de profesorul Ferdinand Alexander Porsche. Acesta nu numai că a proiectat legendarul Porsche 911, dar a creat și primul ceas de mână complet negru din lume. Cu peste 15 ani de succes în industria smartphone-urilor, Porsche Design a proiectat și co-dezvoltat numeroase dispozitive de înaltă performanță.

„Parteneriatul exclusiv cu HONOR reprezintă un moment de referință în expansiunea viitoare a portofoliului iconic de produse electronice Porsche Design. În HONOR am găsit partenerul ideal pentru a stimula inovația și pentru a proiecta produse noi și inovatoare, care să îmbine perfect designul cu o performanță remarcabilă. Avem un obiectiv comun de a deveni lideri în segmentul dispozitivelor inteligente luxury”, a declarat Stefan Buescher, Președintele Consiliului Executiv al Porsche Lifestyle Group.

„Suntem onorați să colaborăm cu un partener precum Porsche Design și să aducem tehnologia de ultimă generație în segmentul premium al dispozitivelor inteligente” spune George Zhao, CEO al HONOR. „Design-ul centrat pe nevoile utilizatorului al HONOR se îmbină cu filosofia brandului Porsche Design pentru a crea produse inteligente luxury. Această colaborare pe termen lung între HONOR și Porsche Design deschide noi oportunități pentru a consolida creșterea noastră pe piețele din întreaga lume.”

Prin combinarea tehnologiei inovatoare, a conceptelor de produs pionierat și a esteticii atemporale, cele două branduri își propun să aducă tehnologia de ultimă generație și designul purist premium în lumea dispozitivelor inteligente luxury. Primul dispozitiv inteligent dezvoltat în colaborare între HONOR și Porsche Design va fi dezvăluit în ianuarie 2024 în China.

Despre Porsche Design:

În 1963, Profesorul Ferdinand Alexander Porsche a creat unul dintre cele mai iconice obiecte de design din istoria contemporană: Porsche 911. Urmarindu-și viziunea de a extinde principiile și mitul Porsche dincolo de lumea auto, el a creat exclusivul brand de lifestyle Porsche Design în 1972. Filosofia și limbajul său de design pot fi încă observate în toate produsele Porsche Design de astăzi. Fiecare produs Porsche Design reprezintă o precizie și perfecțiune extraordinare, se mândrește cu un nivel ridicat de inovație tehnologică și combină perfect funcționalitatea inteligentă cu designul purist. Create de Studio F. A. Porsche în Austria, produsele sunt vândute la nivel mondial în magazinele Porsche Design, în magazinele de lux, la retailerii specializați exclusivi și pe magazinul online oficial. (www.porsche-design.com).

Pentru actualizări periodice privind Porsche Lifestyle, vă rugăm să urmați:

Instagram:www.instagram.com/porschedesign

Facebook:www.facebook.com/porschedesign

LinkedIn:www.linkedin.com/company/porschelifestylegroup

YouTube: www.youtube.com/@porschedesign

Despre HONOR:

HONOR este un furnizor global de dispozitive inteligente. Este dedicat să devină un brand tehnologic iconic la nivel global și să creeze o nouă lume inteligentă prin intermediul produselor și serviciilor sale puternice. Cu o expertiză în domeniul cercetării și dezvoltării, se angajează să dezvolte tehnologii care să permită oamenilor din întreaga lume să meargă mai departe, oferindu-le libertatea de a realiza și de a face mai mult. Oferind o gamă de smartphone-uri, tablete, laptopuri și dispozitive portabile de înaltă calitate, potrivite pentru fiecare buget, portofoliul de produse inovatoare, premium și fiabile HONOR le permite oamenilor să devină o versiune mai bună a lor.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați https://www.hihonor.com/ro/.

Categories: articole