Centrele de date eficiente din punct de vedere energetic: soluția accelerării transformării digitale
București, 31 martie 2022. Pe măsură ce transformarea digitală la nivelul sectorului guvernamental și al întreprinderilor se accentuează, interesul pentru soluții durabile privind infrastructura de calcul și stocare crește. Potrivit unui studiu realizat de International Data Corporation (IDC), investițiile în centrele de date în cloud vor ajunge la 112,9 miliarde de dolari în 2025, când acestea vor reprezenta 66,1% din totalul infrastructurii de calcul și stocare. Proporția de rack-uri planificate în centrele de date de dimensiuni mari și foarte mari a crescut de la 70% în 2019 la 84% în 2021 și va continua să crească.
Reducerea emisiilor de dioxid de carbon și îndeplinirea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de carbon reprezintă astăzi un consens global ce duce la cerințe tot mai exigente privind conservarea energiei consumate de centrele de date într-un număr tot mai mare de țări. Este doar o chestiune de timp până când acest demers va fi transformat în legislație și în obiective cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.
Deși UE nu a stabilit încă reglementări concrete, a îndemnat centrele de date să devină mai eficiente din punct de vedere energetic, să reutilizeze energia reziduală și să folosească mai multe surse de energie regenerabilă. “Acestea pot și ar trebui să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, menționează Comisia Europeană. În același timp, industria se așteaptă ca autoritățile să impună reglementări tot mai exigente în curând.
Se preconizează, de asemenea, că piața centrelor de date ecologice se va extinde până în 2026, cu o rată de creștere anuală cumulată (CAGR) de 19,1 %. Ca fundament de bază pentru implementarea serviciilor digitale, este cert că întreprinderile caută spații de stocare în cloud extensive, în timp ce depun eforturi pentru atingerea obiectivului de decarbonizare.
În momentul în care întreprinderile vor opta pentru astfel de centre de date de ultimă generație, acestea vor avea nevoie, de asemenea, de o densitate mai mare de hardware și de un transfer mai rapid al datelor, care pot fi realizate prin îmbunătățirea performanțelor de calcul, stocare și rețea. Continuitatea serviciilor va fi, de asemenea, esențială în această perioadă. Între timp, întreg ciclul de viață al echipamentelor din centrele de date va necesita o reducere a consumului de energie și a amprentei de carbon de la momentul respectiv, în special în cazul organizațiilor care și-au stabilit deja obiective clare de neutralitate a emisiilor de carbon.
Digitalizarea și decarbonizarea, combinate într-o formulă câștigătoare
La evenimentul Mobile World Congress (MWC) din Spania, Huawei a lansat o gamă completă de soluții pentru centre de date full-stack în cadrul Summit-ului Industrial Digital Transformation, care contribuie la reînnoirea infrastructurii digitale și la accelerarea transformării digitale.
Spre deosebire de centrele de date tradiționale, soluția pentru centre de date full-stack de la Huawei este o soluție inovatoare menită să rezolve blocajul actual prin reînnoirea sistemului de calcul și de stocare, contribuind în același timp la accelerarea procesului de durabilitate. Diferite produse, de la infrastructura centrului de date la dispozitive TIC și platforme cloud, permit o convergență software-hardware mai strânsă și o colaborare de producție între diferite domenii.
Trecerea rapidă la digitalizare a provocat o creștere a cererii pentru o mai mare putere de calcul și stocare în centrele de date, dar această schimbare a fost încetinită de utilizarea insuficientă a puterii de calcul. De exemplu, într-o arhitectură hiperconvergentă, între 10% și 25% din resursele ce țin de procesor (CPU), memorie și stocare sunt de obicei ocupate de sarcini multiple de I/O.
Pentru a depăși acest blocaj, noua generație FusionCube introduce o cartelă DPU (unitate de procesare a datelor) pentru a ușura sarcinile de lucru ale sistemului și, prin urmare, pentru a elibera resursele CPU pentru activități mai productive.
În plus, infrastructura hiperconvergentă de la Huawei îmbunătățește densitatea VM (Virtual Machine) cu 30%, pe baza sinergiei dintre CPU și DPU. Stocarea de tip flash pentru toate scenariile este alimentată de rețeaua NoF+ pentru a procesa datele la o viteză de două ori mai mare decât media din industrie.
Centrele de date consumă o cantitate mare de energie. Cu toate acestea, centrele de date tradiționale nu pot îndeplini ultimele cerințe și exigențe ale obiectivului de zero emisii de carbon și nici nu pot face față provocărilor ecologice și de altă natură existente, precum durata lungă de construcție, consumul ridicat de energie și costurile ridicate de funcționare și întreținere (O&M).
Pentru a contribui la un viitor mai verde și cu emisii reduse de carbon, Huawei consideră că spațiile centrelor de date trebuie să fie reînnoite din mai multe aspecte privind ciclul lor de viață, precum construcția centrului de date, consumul de energie și funcționarea și întreținerea centrului de date în sine.
Structura de oțel PanShi a Huawei, unică în industrie și cea mai robustă structură modulară prefabricată pentru centre de date, scurtează foarte mult timpul de introducere pe piață cu 70%, de la 20 de luni la doar 6 luni, în timp ce modulul de alimentare convergent full-chain optimizează utilizarea spațiului din centrul de date, prin reducerea amprentei și creșterea spațiului pentru echipamentele IT.
Optimizarea eficienței energetice
Media PUE (eficacitatea utilizării energiei) din centrele de date mari din întreaga lume este de 1,57. Cu toate că această valoare a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, înseamnă, totuși, că o treime din consumul total de energie nu este folosit în IT. Bazat pe UPS-ul Huawei cu densitate mare de putere (100 kW@3 U, cu 50% mai mare decât nivelul industriei) și fără UPS PDC independent, modulul de alimentare convergent full-chain reduce amprenta cu 47%.
Sistemele tradiționale de răcire a centrelor de date sunt mari consumatoare de energie, dar singura soluție comercializată de optimizare a eficienței energetice bazată pe AI din industrie, Huawei iCooling, reduce valoarea PUE de la o medie de 1.4 pentru centrele de date cu răcire pe bază de lichid, la 1.2 – reducând consumul de energie cu 14% în comparație cu centrele de date mai tradiționale cu răcire pe bază de lichid.
Shi Wei, directorul Departamentului de Soluții pentru Centre de Date Huawei, a subliniat în cadrul Forumului Huawei Full-Stack Data Center de la MWC 2022 Barcelona: „Construirea de centre de date cloud extensive și ecologice prezintă multe provocări noi pentru infrastructura TIC. Soluția noastră pentru centrele de date full-stack abordează aceste provocări prin îmbunătățirea puterii de calcul și a stocării, a rețelei, a fiabilității și concentrarea pe o abordare ecologică pentru remodelarea infrastructurii digitale și accelerarea transformării digitale.”
Digitalizarea și decarbonizarea nu sunt o opțiune, ci soluții pentru un viitor mai bun la care ar trebui să aspire toate întreprinderile și toți furnizorii de servicii TIC. Cu peste 20 de ani de expertiză, Huawei se angajează să dezvolte soluții și produse inovatoare cu toți partenerii și clienții săi globali.
Huawei a lansat centrul de date full-stack la Mobile World Congress (MWC) 2022 din Barcelona, unde compania a făcut echipă cu parteneri din industrie pentru a prezenta soluții și practici inovatoare pentru domeniul energetic și alte sectoare. În cadrul MWC 2022, Huawei s-a axat, în special, pe transformarea digitală industrială, pe inovarea infrastructurii digitale și pe reducerea emisiilor de carbon. În plus, Huawei a lansat, de asemenea, o serie de soluții industriale bazate pe scenarii, soluții complete pentru centre de date și campusuri inteligente, precum și cele mai recente produse datacom, produse optice și de stocare.
Despre Huawei
Huawei este un important furnizor global de infrastructură de tehnologie a informațiilor și comunicațiilor (TIC) și dispozitive inteligente. Compania are 194.000 de angajați și operează în peste 170 de țări și regiuni. Fondată în 1987, Huawei este o companie privată deținută integral de angajații săi. Cu soluții integrate în patru domenii cheie – rețele de telecomunicații, IT, dispozitive inteligente și servicii cloud – s-au angajat să aducă tehnologia digitală fiecărei persoane, locuințe și organizații pentru o lume inteligentă, complet conectată.
Portofoliul complet de produse, soluții și servicii Huawei este competitiv și sigur. Prin colaborarea deschisă cu partenerii ecosistemului, creează valoare de durată pentru clienți, fac eforturi pentru a oferi oportunități oamenilor, pentru a îmbogăți viața de acasă și pentru a inspira inovație în organizațiile de toate formele și dimensiunile. La Huawei, inovația se concentrează pe nevoile clienților. Compania investește masiv în cercetarea de bază, concentrându-se pe descoperiri tehnologice care duc lumea înainte. Pentru mai multe informații, vizitați Huawei online pe www.huawei.com sau urmăriți-ne pe:
http://www.linkedin.com/company/Huawei
http://www.facebook.com/HuaweiRO
Leave a Reply